Follow by Email

poniedziałek, 9 czerwca 2014

CELIAKIA - rozpoznanie , objawy, leczenie.



CELIAKIA -stała nietolerancja produktów zawierających gluten.

Czym jest gluten?

GLUTEN- to białko znajdujące się w pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie, orkiszu, pszenżycie i kamucie.
Gluten u osób chorujących na celiakię wywołuję reakcję odpornościową jelita, następuje zanik kosmków oraz uszkodzenie błony śluzowej jelita. Zanik takiej błony ma wpływ na niedobory składników odżywczych takich jak białko, węglowodany, witaminy i sole mineralne, powoduje ich złe wchłanianie.

Nietolerancja glutenu to poważne zaburzenie występujące bardzo często w skali światowej. 

Z reguły CELIAKIA uznawana jest za zarówno chorobę wrodzoną jak i nabytą, mają na nią wpływ zarówno czynniki dziedziczne jak i środowiskowe. Zazwyczaj występuje rodzinnie tzn. jeśli dziecko ma celiakię , jest możliwe, że u rodziców też ona występuje, ale nie została jeszcze zdiagnozowana. Chociaż zdarzają się wyjątki, gdzie tylko jedna osoba z rodziny choruje.

OBJAWY

Celiakia - nie ma jednoznacznych objawów. Mogą do nich należeć :

- biegunka,
- spadek wagi,
- osłabienie,
- bóle brzucha,
-wymioty,
-zahamowanie wzrostu.
LECZENIE CELIAKII:
Jedyne leczenie polega na skrupulatnym przestrzeganiu diety bezglutenowej. Tylko brak glutenu w diecie może polepszyć stan zdrowia i przywrócić normalną strukturę śluzówki jelit. 
DIETA BEZGLUTENOWA - Co można jeść a czego nie ?
Należy unikać pokarmów zawierających pochodne pszenicy.
Trzeba pamiętać, że nawet mała ilość glutenu szkodzi.
Trzeba czytać etykiety każdego kupowanego produktu. Ułatwieniem może być fakt, że dla osób chorujących na tą przypadłość jest specjalny asortyment oznaczony przekreślonym kłosem.

http://www.celiakia.pl/wykaz-produktow-bezglutenowych/ na rynku dostępna jest specjalna książka , którą można kupić, a która ułatwi przestrzeganie diety bezglutenowej.
Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
Poniżej dodaję tabelkę, z produktami w której jest , nie ma lub może być gluten.
Grupa produktów
Nie zawierają glutenu
Mogą zawierać gluten
Zawierają gluten
Produkty zbożowe
Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa
Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem
Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, kamut, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki,pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
Mięso, ryby, jaja
Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja
Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,
konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne ( parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery)
Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
Mleko i produkty mleczne
Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty
Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny), sery pleśniowe
Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż
Tłuszcze
Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek
Majonezy, gotowe sosy (dresingi)
Olej z kiełków pszenicy
Warzywa i przetwory z warzyw
Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana
Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe
Warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką
Owoce
Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
Owoce suszone, wsady owocowe
Cukier, słodycze, desery
Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”
Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy
Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
Napoje
Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole
Niektóre tanie kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi
Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
Przyprawy
Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari
Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi
 Zwykły sos sojowy
Zupy
Zupy domowe z dozwolonych produktów
Zupy w proszku (instant), niektóre kostki bulionowe
Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem
Inne
Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe
Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy
Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian) komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne

Materiały ze strony:  http://www.celiakia.pl/

WPROWADZANIE GLUTENU DO DIETY NIEMOWLAKA:
Według najnowszych zaleceń gluten należy wprowadzać do diety dziecka już w wieku 4-6 miesięcy, najlepiej podczas karmienia piersią. Przypuszcza się, że takie postępowanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na celiakię. Najlepiej podawać dziecku pół łyżeczki (2-3 g) kleiku glutenowego (np. pszennego) dziennie, najlepiej gotowego do spożycia, bez gotowania. U niemowląt karmionych piersią kleik lub kaszkę glutenową można podawać łyżeczką bezpośrednio po wcześniejszym wymieszaniu z niewielką ilością odciągniętego mleka. Po wprowadzaniu do diety dziecka glutenu warto kontynuować karmienie piersią co najmniej przez 2-3 miesiące. U niemowląt karmionych sztucznie najlepiej dodawać raz dziennie 2-3 g kleiku glutenowego do 100 ml mleka modyfikowanego.