Follow by Email

czwartek, 3 lipca 2014

KLEIK RYŻOWY

Kleik - przygotowuje się następująco : wlewamy wodę do butelki np 180 ml , dodajemy mleko -tyle łyżek ile każe producent - w moim przypadku 6 łyżek, mieszamy , przelewamy do miseczki i dosypujemy kleiku ok. 4 łyżki . 
Kleik można jeść sam ale można też go dodawać do zupki jarzynowej, przecieru , musu - ze względu na łagodny smak.
Jest sycący, dodaje energii, zazwyczaj zawiera witaminę B1, Bifidus BL. Jest to produkt bezglutenowy, więc bezpieczny dla dzieci z Celiaką 
Kleik podajemy dziecku po 4 miesiącu. 
Kleik pomaga na biegunkę i dolegliwości pokarmowe.

Jak przygotować samemu:
Ryż gotujemy na wodzie w proporcji 1: 7. Dajemy więcej wody, żeby ryż się nie przypalił. Doprowadzamy papkę do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy 4-6 godzin. Co jakiś czas mieszamy.