Follow by Email

piątek, 4 lipca 2014

CHRUPKI KUKURYDZIANE DLA NIEMOWLĄT


Chrupki kukurydziane - przekąska idealna dla niemowląt, które ząbkują. Zalety- cóż nie ma ich wiele- to bardziej zapychacz niż pożywna potrawa, ale zajmuje dzieciom czas, uczy 'glimania' posiłku, mielenia go w buźce. Ponadto trenuje sprawność w dziecięcej rączce -uczy chwytania, trzymania w rączce, wkładania chrupka do buzi, a więc trafiania do celu- co jest pożyteczną zaletą chrupek.
Chrupki - co ważne - nie zawierają GLUTENU. Są polecane podczas wymiotów- gdyż są łagodne dla żołądka.
Od kiedy można jeść chrupki? Ja podaję je dziecku od 6 miesiąca życia. Trzyma je ładnie, a że się ślini -przez idące ząbki- to jest małe ryzyko, że się nimi zakrztusi. Ważne jest, aby dziecko jedząc chrupka albo stało w chodziku albo siedziało stabilnie. Taka pozycja zapobiega ewentualnemu zakrztuszeniu. (http://www.youtube.com/watch?v=ga88I5kjwzU)