CELIAKIA -stała nietolerancja produktów zawierających gluten.
GLUTEN- to białko znajdujące się w pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie, orkiszu, pszenżycie i kamucie.
Gluten u osób chorujących na celiakię wywołuję reakcję odpornościową jelita, następuje zanik kosmków oraz uszkodzenie błony śluzowej jelita. Zanik takiej błony ma wpływ na niedobory składników odżywczych takich jak białko, węglowodany, witaminy i sole mineralne, powoduje ich złe wchłanianie.
Nietolerancja glutenu to poważne zaburzenie występujące bardzo często w skali światowej.
Z reguły CELIAKIA uznawana jest za zarówno chorobę wrodzoną jak i nabytą, mają na nią wpływ zarówno czynniki dziedziczne jak i środowiskowe. Zazwyczaj występuje rodzinnie tzn. jeśli dziecko ma celiakię , jest możliwe, że u rodziców też ona występuje, ale nie została jeszcze zdiagnozowana. Chociaż zdarzają się wyjątki, gdzie tylko jedna osoba z rodziny choruje.
OBJAWY
Celiakia - nie ma jednoznacznych objawów. Mogą do nich należeć :
- biegunka,
- spadek wagi,
- osłabienie,
- bóle brzucha,
-wymioty,
-zahamowanie wzrostu.
LECZENIE CELIAKII:
Jedyne leczenie polega na skrupulatnym przestrzeganiu diety bezglutenowej. Tylko brak glutenu w diecie może polepszyć stan zdrowia i przywrócić normalną strukturę śluzówki jelit.
DIETA BEZGLUTENOWA - Co można jeść a czego nie ?
Należy unikać pokarmów zawierających pochodne pszenicy.
Trzeba pamiętać, że nawet mała ilość glutenu szkodzi.
Trzeba czytać etykiety każdego kupowanego produktu. Ułatwieniem może być fakt, że dla osób chorujących na tą przypadłość jest specjalny asortyment oznaczony przekreślonym kłosem.
http://www.celiakia.pl/wykaz-produktow-bezglutenowych/ na rynku dostępna jest specjalna książka , którą można kupić, a która ułatwi przestrzeganie diety bezglutenowej.
Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
Poniżej dodaję tabelkę, z produktami w której jest , nie ma lub może być gluten.
Grupa produktów
|
Nie zawierają glutenu
|
Mogą zawierać gluten
|
Zawierają gluten
|
Produkty zbożowe
|
Zboża naturalnie niezawierające glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa
|
Płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem
|
Pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, kamut, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki,pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
|
Mięso, ryby, jaja
|
Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja
|
Wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne,
konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne ( parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery)
|
Panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
|
Mleko i produkty mleczne
|
Mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty
|
Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny), sery pleśniowe
|
Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż
|
Tłuszcze
|
Masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek
|
Majonezy, gotowe sosy (dresingi)
| Olej z kiełków pszenicy |
Warzywa i przetwory z warzyw
|
Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana
|
Sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe
|
Warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką
|
Owoce
|
Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
|
Owoce suszone, wsady owocowe
| |
Cukier, słodycze, desery
|
Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”
|
Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy
|
Ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
|
Napoje
|
Herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole
|
Niektóre tanie kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi
|
Kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
|
Przyprawy
|
Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy Tamari
|
Jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi
| Zwykły sos sojowy |
Zupy
|
Zupy domowe z dozwolonych produktów
|
Zupy w proszku (instant), niektóre kostki bulionowe
|
Zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem
|
Inne
|
Proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe
|
Preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty, cukier waniliowy
|
Zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, seitan (zastępnik mięsa stosowany przez wegetarian) komunikanty z mąki pszennej, zwykłe opłatki świąteczne
|
Materiały ze strony: http://www.celiakia.pl/
WPROWADZANIE GLUTENU DO DIETY NIEMOWLAKA:
Według najnowszych zaleceń gluten należy wprowadzać do diety dziecka już w wieku 4-6 miesięcy, najlepiej podczas karmienia piersią. Przypuszcza się, że takie postępowanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na celiakię. Najlepiej podawać dziecku pół łyżeczki (2-3 g) kleiku glutenowego (np. pszennego) dziennie, najlepiej gotowego do spożycia, bez gotowania. U niemowląt karmionych piersią kleik lub kaszkę glutenową można podawać łyżeczką bezpośrednio po wcześniejszym wymieszaniu z niewielką ilością odciągniętego mleka. Po wprowadzaniu do diety dziecka glutenu warto kontynuować karmienie piersią co najmniej przez 2-3 miesiące. U niemowląt karmionych sztucznie najlepiej dodawać raz dziennie 2-3 g kleiku glutenowego do 100 ml mleka modyfikowanego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz